"Med 'anne' i 100" - slik det var!

Gjett om det var jubileumsfeiring! Vanlige terninger var ikke tilstrekkelig for å karakterisere opplevelsen av å være med på feiring. Med veterantreff, aktivitetsløype for nærmiljøet i Randesund, stor jubileumsfest og speidergudstjeneste. Skulle ikke tro det var en 100-åring som ble feiret!

Utrolig! Fantastisk! Terningkast 10! Jo, superlativene haglet i Kristiansand 13.-15. mars. Selv en vanlig terning var ikke tilstrekkelig for å karakterisere opplevelsen av å være med på å feire en 100-åring. For lørdagen 14. mars 2015 var det nøyaktig 100 år siden 2. Kristiansand Speidertropp ble stiftet. Det som nå er 2. Kristiansand FSK, eller bare kalt «anne». Da tre 11 års gutter fikk overrettssakfører Nicolay Kristian Schrøder Eckhoff til å stifte den andre speidergruppa i Kristiansand. Som nå er den eldste aktive speidergruppa i Kristiansandsområdet.
    Og gjett om det ble jubileumsfeiring! Fredagskvelden startet med veterantreff. I hovedsak dem som var aktive fram til 1978 da gruppa flyttet ut til bydelen Randesund fordi det da var her det var barn og ungdom som måtte få oppleve fellesskapet i speideren. Og fredagskvelden var hovedsaklig i sort/hvitt. Det vil si; bildeserien som skulle fremskaffe minnene hos de eldste vetaranene, var i sort/hvitt (selv om noen også vil antyde noe om hårfargen ...?) Selv for veteranene «måtte» arrangementet starte ute – hvor jo eventyrene fortsatt er. Så den første serveringen startet ved det nye Speidersenteret hvor det var lite nøling før praten var i gang. «Husker du den gang ...?», gikk stadig igjen.
    Det fortsatte med samling i kirkesalen for de 50-60 veteranene. Imponerende med eldstemann, 92-årige Alf Helge Vige, som både demonstrerte semafor og deretter dro frem munnspillet. Og det fortsatte med prat og hygge nede i peisestua, selvsagt med fyr på peisen. Og vandrende rundt i utstillingen med telt og utstyr fra 1950-årene, oppsatt gapahuk og telt for vinterspeiding fra 1980-årene. For ikke å snakke om alle årskrift, protokoller, plakater, diplomer mv. som var samlet eller hentet ut fra statsarkviet for anledningen. - Se flere bilder fra veterantreffet her!
     På lørdagen var alle i nærmiljøet invitert på aktivitetsløype. Og over 200 unge med foreldre og besteforeldre kom og ble med. Først med offisiell åpning av gruppas egen jubileumsgave til seg selv; en selvlaget hinderløype. Med start og innkomst også her på Speidersenteret, med kaffe, saft og pølser. En sikker vinner! - Flere bilder fra aktivitetsdagen her!
    På kvelden – på selve «fødselsdagen» - måtte det bli stor jubileumsfeiring fra speidere i troppen til veteranene. Med 150 til stede. Hvor det vanket utmerkelser til gruppeleder Harald Høiberg som fikk NSFs hederstegn utdelt av forbundets utsendte, Vidar Hagen. Det fortsatte med Æreskniven til Trygve Grana, Randi Rypestøl, Terje Andreassen og Glenn Austegard. Ja, selv tre ikke-medlemmer, Einar Mydland, Øystein Løvås og Finn Einar Isaksen, fikk sitt hederstegn fra NSF for tjenesten i «baktroppen». (Dvs. restene av ei foreldregruppe, hvis primære oppgave nå er å avlaste speiderlederne med «alt det andre», slik at de kan få være speiderledere.)
    Det var hilsener herifra og derifra. Det var jubileumstale. Det var sørlandsviser og  fellessang. Ja, selv Gabriel Scotts fiskeren Markus, alias Jens Olai Justvik, var innom og bidro med gode tanker til en lyttende forsamling unge og gamle. - Flere bilder finner du her!
    Med en tilknytning til Randesund Frikirke var helt naturlig å krone festhelga med en jubileumsgudstjeneste med et klart speiderpreg. Hvor også her tidligere speidere i betydelig grad bidro, med blant annet sang og tale ved hhv. Jan Honningdal og Øyvind Augland. Som igjen ble avsluttet med kirkekaffe og –saft, hvor ellers enn ute ved Speidersenteret? Nok en suksess. På ei helg helt uten det vi vanligvis kaller speidervær. For det var glitrende sol hele tiden. - Bilder fra gudstjeneste og kirkekaffe her!
   Det var lite som tydet på at det var en aldrende 100-åring som ble feiret. «Anne» er på full fart inn i nye 100 år.

PS! Du finner enda flere bilder "i skyen" her! (Takk til rover Tommy.)

PS2! Du finner også oppslag fra jubileet i Fædrelandsvennen og KristiansandAvis (s. 12-13 i e-avis nr 12) eller på deres nettavis.